Haberler

DEMİRCİ’DE 19 BİN 500 GELİR GETİRİCİ FİDAN VE BİTKİ DİKİLDİ

20 Ocak 2023 Cuma

Demirci’de yöre halkının ekonomik gelir elde etmesi amacıyla 10 hektar araziye gelir getirici bitki dikildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Demirci Orman İşletme Müdürlüğü tarafından temin edilen yaklaşık 19.500 adet fidan Tıbbi ve aromatik bitkiler ve Gelir getirici tür ağaçlandırma projesi kapsamında kadınlar tarafından Kılavuzlar mahallesindeki baraj arazisinin çevresine dikimi yapıldı.

Kılavuzlar, Ulacık başta olmak üzere 40’a yakın kadın sabahın 8’de başladıkları fidan dikimi saat 17.00’a kadar devam ediyorlar.

Kadınların araziye ulaşımları Orman İşletme Müdürlüğünce sağlanırken günlük 200 lira da yevmiye ödeniyor.

10 hektar orman arazisinin 5 hektarına 3 Bin 500 adet dut fidanı diğer 5 hektarlık bölümüne ise Lavanta, Zufa otu, biberiye ve adaçayı olmak üzere 19 Bin 500 adet fidan toprakla buluşturuldu.

Dikinler fidanların sulaması ise Kılavuzlar sulama barajından yapılacağı belirtildi.

Demirci Orman İşletme Müdürü Tayfun Doğan yaptığı açıklamada “ Güzel bir çalışma yapıyoruz. 10 hektar sahada 5 hektarı tıbbi aromatik bitki dikimi, diğer 5 hektarında dut fidanı dikimi yapıyoruz. Dut fidanı dikmemizdeki amaç ilçemizdeki azalan el halıcılığını ipek böcekçiliği projesi ile canlandırmak. Bugün 5 hektar ile başladık önümüzdeki yıllarda arttırmak. Geçmişte meşhur olan Demirci halıcılığını yeniden canlanmasını sağlamak. Aynı zamanda tıbbi aromatik bitkilerle de arının sevdiği bitkileri toprakla buluşturup. Başlangıçta Kılavuzlar, sonrasında da diğer mahallelerde arıcılığı güçlendirmek. Bal üretimi arttırarak ülkemiz ekonomisine katkı sunmak. Çok yakında kılavuzlar barajı var. Su sıkıntısı da yok. Dikilen fidanların sulamasını en iyi şekilde yapacağız. Önümüzdeki yıllarda Demirci’de ipek böcekçiliğine bağlı Demirci halıcılığını daha da gelişmiş olacak ”dedi.

Ağaçlandırma çalışmalarının istihdama da katkı sunduğunu ifade eden Tayfun Doğan İşletme müdürlüğü olarak 150-200 hektarlık ağaçlandırma çalışmamız var. Buralarda hep yöre halkından hizmet alıyoruz. Burada da hanımefendiler kılavuzlar ve çevre mahallerden gelen hanımefendiler 200 lira yevmiye ile çalışıyorlar “ dedi.

Kılavuzlar mahallesi sakinlerinden Fatma Demir, Lavanta dikimi yapıyoruz. Yevmiyeli olarak çalışıyoruz. Sabah 8’de geliyoruz. Evimize katkı oluyor. Hem de geleceğe yatırım yapıyoruz. Devletimizden Allah razı olsun” dedi.

Kılavuzlar Mahallesinden Zeynep Samancı ise “ Biberiye dikimi yapıyorum. Köyümüze yöremize gelecek olsun diye çalışıyoruz. Devletimizden Allah razı olsun. Barajımız var. Bahçe ve arazilerimize sulamada büyük katkı sağlıyor “ dedi.

1209

Tüm Haberler