Haberler

DEMİRCİ'DEN MAKENDONYA'YA İHRACAT BAŞLADI

15 Mart 2023 Çarşamba

Türkiye'nin önde gelen çan üretim merkezi olan Demirci’de İsmail Özdağlar sanayi sitesinde 6 yıl önce kendi işletmesini kuran çan ustası Samet Sönmez yurt içi piyasasının yanı sıra yaklaşık 1 yıldır Makedonya’ya ihracat yapıyor.

Saçtan imal edilen çan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların boyunlarına takılarak kullanılıyor.

Çancılığın zor bir meslek olduğunu ifade eden çan ustası Samet Sönmez “ 32 yaşımdayım. 10 yaşından bu yana çıraklıktan yetişmeyiz. Ustamın yanında uzun yıllar çalıştıktan sonra 6 yıl önce kendi iş yerimizi açtık. Ustan vefat etti Allah rahmet eylesin. Çancılık tamamen el işçiliği gerektiren bir meslek. Çanın yapım aşaması 20 ila 30 sefer elden geçer. Çan buraya saç olarak girer, sıvama dediğimiz pres ile şekil alır daha sonra el işçiliği kaynak, ses ayarı, kulp takma gibi 25 kez elden geçirilir. 7-8 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz. İç piyasaya ayda 15 bin adete yakın çan üretimi yapıyoruz. Makedonya’ya geçtiğimiz yıl itibariyle çan yapımına başladık. Yılda yaklaşık 40 bin adet Makedonya’ya çan gönderiyoruz. Hedefimiz çanın kullanıldığı bütün dünya ülkelerine çan ihracatı yapmak istiyoruz ”dedi.

Çan ustası Samet Sönmez “ Sosyal medya ve internet aracılığı ile bizlere ulaşıyor müşterilerimiz. 4 çırak yetiştiriyorum. Kalfalarımızda var. Bin şükür bu bileziği kolumuza takmışız. Zanaat altın bileziktir. Bilindiği üzere çan üretimi konusunda dünyada başı çekiyor. Diğer çan üretimi yapan arkadaşlarımızda hem iç piyasaya hem dış pazara çan gönderiyorlar. Çan üretimi denince Demirci akla gelir. Bizde bu konuda daha iyi yerlere getirmek için çalışıyoruz “ dedi.

966

Tüm Haberler