Haberler

İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ

9 Mayıs 2020 Cumartesi

Demirci'de sadece huzur ve bereket ayı ramazanda üretilip satışa sunulan susamlı helva, yoğun ilgi görürken, iftar sofralarını da süslemeye devam ediyor.

Demirci'de ilk kez 120 yıl önce helva ustası Mustafa Akgün tarafından bir ramazan ayında yapılan susamlı helva, ilçe halkı tarafından çok sevilince bu gelenek oğlu İhsan ve torunu Mustafa'nın eliyle bugüne taşındı.

Hacı Hasan Mahallesindeki işyerlerinde helva üreten Akgün ailesinin bugün hayatta olan babaları 80 yaşındaki İhsan Akgün, yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde evde kalırken, mesleğini öğrettiği oğlu Mustafa Akgün, ilçenin geleneği olan helvanın üretimini sürdürüyor.

İşyerinde aile fertlerinin tamamı, sabahın erken saatlerinde başladığı mesaisinde gün boyu hijyen kurallarına uyarak iftar sofralarında helva yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Helva Ustası İhsan Akgün'ün oğlu Mustafa Akgün yaptığı açıklamada dede mesleğini babasından öğrendiğini belirterek, bugün salgın sebebiyle babasının yanında olamadığını mesleğini 3. kuşak usta olarak yaşattığını söyledi.

Ürettikleri helvanın ilçede "Ramazan helvası", "Susamlı helva" ve en çok da "Bitli helva" olarak anıldığını dile getiren Akgün, "Bu helva sadece ramazan has yapılmaktadır. Gerek Demirci'de gerek çevre il ve ilçelerde çokça tanınmaktadır. Bu helvayı özel yapan tamamen el emeği üretimidir. İçerisinde hiç bir şekilde glikoz veya tatlandırıcı yoktur." dedi.

Akgün, ürettikleri helvaya yoğun talep olduğuna dikkati çekerek, "Sadece ramazan da yapılabiliyor. İşçiliği çok olduğu için ekip olması gerekiyor. Biz de yeğenlerim, torunlar ve eniştelerle tüm aile babamızın yokluğunu aratmamak için gayretle çalışıyoruz. Koronavirüs sebebiyle ilk defa babam işinin başında değil. Sağlığı için evde kalması gerekiyor. Sabah erken saatlerde gelip dükkanı açıp gün boyu üretim yapıyoruz. Paketlenerek müşterimize ulaşacak hale getiriyoruz. Susamlı helva 1 yıl boyunca buzdolabında saklanarak tazeliğini koruyabiliyor." diye konuştu.

Şehir dışından özellikle İzmir, Ankara ve İstanbul'dan aldıkları siparişleri kargo ile müşterilerine gönderdiklerini anlatan Akgün, 3.  kuşağı gören işletmelerini bir sonraki kuşağa aktarma niyetinde olduğunu ifade etti.

Helva ustası İhsan Akgün'ün torunu Avukat Emre Baş da 120 yıllık aile geleneğini yaşatmaya çalıştıklarına işaret ederek, "Bu yıl dedem koronavirüs salgını sebebiyle aramızda değil. Biz de burada işler aksamasın diyerek dayanışma içinde ailecek mesleği sürdürüyoruz." dedi.

BU LEZZETE DEĞER

Müşterilerden Mehmet Akif Yıldırım ise İhsan ustanın ilçenin en eski ustalarında biri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Demirci'de ramazan ayı gelince akla ilk bitli helva gelir. Ramazan ayında akşam iftarımızda soframızda güzel bir lezzet olması için geliyoruz. İhsan abimizin helvaları Demirci'mizin vazgeçilmez tatlarındandır. Çocukluğumdan beri her ramazan bu helva ile büyüdük. Bizim için klasik bir gelenek. Sosyal mesafemizi koruyarak buraya geldik, çünkü bu lezzete değer."

2194

Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ